recent nieuws

overzicht

Zorgtegoed op de simkaart

oktober 23, 2015

Anders dan veelal gedacht, heeft bijna iedereen in Afrika een mobiele telefoon. Zo heeft in Kenia 92% van de volwassenen een mobiele telefoon. Geen dure smartphone, maar gewoon eentje om mee te bellen of sms’en. De meest eenvoudige telefoon kost nog geen tiende van wat een telefoon bij ons zou kosten. Afrika als continent is bijna 1.000 keer groter dan Nederland en de afstanden zijn dan ook erg groot. Geen wonder dat mobiele telefonie juist daar zo’n vlucht heeft genomen. Een paar centen beltegoed bespaart je dagelijks vele uren lopen.

In Afrika is betalen via je mobiele telefoon verder ontwikkeld dan hier. Omdat de meeste Afrikanen geen bankrekening hebben en al helemaal geen creditcard. De kosten van een creditcard zijn ongeveer 50 euro per jaar, wat voor de gemiddelde Afrikaan twee maanden salaris is. Een goedkoper alternatief is de mobiele telefoon gebleken. Via een een systeem dat M-Pesa heet (letterlijk: “mobiel geld”) betalen mensen in Kenia dagelijks hun rekeningen, of maken ze geld over naar familie. Deze ontwikkeling heeft in Kenia voor een economische revolutie gezorgd.

Samen met Afrikaanse partners steunt het Global Health Membership programma’s die de mobiele telefoon gebruiken om ook de toegang tot goede zorg te verbeteren. Dit doen we via een baanbrekende innovatie: Mtiba. Mtiba is een zorgtegoed op een simkaart, dat je alleen aan zorg kunt uitgeven. Het tegoed kan iemand zelf bij elkaar sparen of ontvangen van familieleden, de overheid of andere donoren. Bijvoorbeeld voor hulp bij een zwangerschap, een ziekenhuisopname of heel gericht voor een bepaalde vaccinatie.

De voordelen zijn groot, want voor artsen en patiënten is de betaling transparant en veilig. En alle medische gegevens die dit betalingssysteem oplevert, komen de kwaliteit van de zorg ten goede.

Voor de allerarmsten betekent Mtiba de zekerheid van toegang tot de juiste medicijnen of een arts als dat nodig is.

Mtiba is begin dit jaar in Nairobi geïntroduceerd aan alleenstaande moeders met kinderen in de sloppenwijk Kibera. Op dit moment doen 5.000 vrouwen hier aan mee!

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis