recent nieuws

overzicht

Veilig bevallen in Samburu

november 13, 2015

Het verhaal van Agnes laat zien dat overlijden in het kraambed niet nodig is: als er maar toegang is tot zorg!

Samburu County ligt in een groot woestijnachtig gebied in Kenia van ruim 21.000 vierkante kilometer. De statistieken geven sombere cijfers aan: er zijn 560 sterfgevallen op iedere 1000 geboorten. Daarmee behoort het gebied tot de slechtst scorende regio’s op het gebied van verloskundige zorg. Voor de meeste inwoners van Samburu is de toegang tot de gezondheidszorg zeer beperkt door bijvoorbeeld de extreme klimatologische omstandigheden of gebrek aan veiligheid.

Nkaseti GHM resized

Nkaseti, vrijwilligster bij de zorgpost, met de pasgeboren baby op haar arm

Ook het ontbreken van goed geschoold personeel voor de begeleiding van gecompliceerde zwangerschappen, draagt bij aan de hoge moedersterfte. De slechte wegen vormen immers niet alleen een belemmering voor de bevolking om de klinieken te bereiken, maar ook voor het zorgpersoneel. Zij kunnen daardoor nooit snel reageren op spoedeisende gevallen.

Barsaloi, een dorp gelegen op 58 km van de stad Maralal, ligt in een gebied met moeilijk begaanbaar terrein, waardoor het lastig is om vrouwen met zwangerschapscomplicaties door te verwijzen.

Recent is er met partners een lokaal opererende zorgeenheid opgezet die bestaat uit 50 zorgvrijwilligers. Iedere vrijwilliger heeft 20 gezinnen onder zijn of haar hoede.

Nkaseti, één van die zorgvrijwilligers, is verantwoordelijk voor het dorpje Lolora. Het ligt in de heuvels van Lulu, 22 km van het dorp Barsaloi. Op 8 september, om tien uur ’s avonds, kreeg Nkaseti een noodoproep van een van haar patienten, Agnes Lelesit. Dit was mogelijk omdat er in 2014 door een grote telefoonmaatschappij een telefoonmast was geinstalleerd. Nkaseti regelde direct ambulancevervoer vanuit de medische hulppost in Barsaloi. De ambulance arriveerde een half uur later bij Agnes.

Omdat er geen weg de heuvel op loopt en het terrein ook niet goed is afgebakend, moest de ambulancechauffeur vanaf de voet van de heuvel twee kilometer door dichtbegroeid gebied lopen om Agnes naar beneden te helpen. Ze kwamen rond middernacht bij de hulppost, met de barende vrouw in zorgelijke toestand.

“De foetus had het erg moeilijk en we troffen meconium aan in het vruchtwater (een ernstige complicatie). Maar dankzij de ambulancedienst kwam Agnes op tijd bij ons aan en konden we de baby, een meisje van 3,2 kg, toch veilig ter wereld brengen”, vertelt John Kibut, de verpleegkundige die de bevalling begeleidde.

Agnes zelf is opgelucht: “Ik heb nu 9 kinderen, en ik wilde dit kind heel graag in het ziekenhuis krijgen. Mijn zorgvrijwilliger had me verteld hoe belangrijk dat voor mij was, omdat ik tijdens twee eerdere bevallingen, waarbij ik werd begeleid door gaitisho (de traditionele vroedvrouwen), bijna was overleden vanwege bloedingen. Als de Nkaseti er niet was geweest, had ik het niet gehaald. Nu wacht ik tot de vader van mijn kindje er is zodat hij haar een naam kan geven. Ze is ons enige meisje tussen allemaal jongens en hij zal zo blij zijn!”

Sterfte tijdens zwangerschap en bevalling bijna gehalveerd

Een positief bericht op de site van de NOS naar aanleiding van een onderzoek van de Verenigde Naties en de Wereldbank. Het aantal vrouwen dat sterft voor, tijdens of vlak na de bevalling is de afgelopen 25 jaar wereldwijd gedaald met 44 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van “echte vooruitgang, hoewel het nog niet genoeg is”. Het Global Health Membership is ontzettend blij met deze vooruitgang en deelt juist daarom verhalen van vrouwen zoals Agnes: overlijden in het kraambed is niet nodig als er maar toegang is tot goede zorg!

Lees het hele artikel hier: http://nos.nl/artikel/2068565-sterfte-tijdens-zwangerschap-en-bevalling-bijna-gehalveerd.html

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis