recent nieuws

overzicht

Vastbesloten ondanks tegenslag

juli 22, 2016

Beatrice Omusula, een 34-jarige inwoonster van Kibera met een dochter, heeft al vijf jaar last van  abnormale baarmoederlijke bloedingen. Toen ze in 2012 trouwde was er niets aan de hand, tot op een dag haar menstruatie uitbleef. Ze maakte er zich eerst geen zorgen over maar toen het toch kwam had ze veel pijn. Die pijn werd erger en ze verloor daarbij veel bloed.

Beatrice ging naar een van de ziekenhuizen in de buurt. Toen ze daar aankwam had ze veel bloed verloren en de arts concludeerde dat ze waarschijnlijk een miskraam had gehad. Beatrice werd onmiddellijk opgenomen en ze kreeg een curettage. Maar het verliep allemaal niet goed. “Het ging zo snel allemaal en ik weet ook niet meer of de dokter me wel heeft getest op een zwangerschap.” Na de ingreep bleef Beatrice uren buiten bewustzijn. En toen ze bijkwam was ze erg verzwakt.

Omdat er geen verbetering optrad werd ze naar een ander ziekenhuis overgebracht. Ze bleef er twee weken. Hier werd vastgesteld dat ze helemaal niet zwanger was geweest, en dat de bloeding een andere oorzaak had. De curettage was dan ook verkeerd geweest. De arts kreeg de bloeding onder controle en raadde haar aan naar Kenyatta National Hospital (KNH) te gaan voor een echo.

Beatrice ging naar huis. Het jonggetrouwde stel had het moeilijk. Zij had veel zorg nodig en kon niets zelf, terwijl haar man de hele week buiten de stad werkte en alleen in het weekend thuiskwam. De bloedingen bleven, en omdat het de enige remedie was die ze kon betalen, kocht ze medicinale kruiden.

Maar Beatrice bleef de klachten houden. Daarom meldde ze zich aan bij het M-Health programma. Haar zus Tabitha bracht haar op het idee. Tabitha liet haar meedelen in de voordelen die het programma biedt en zodra ze kon meldde ze zich aan om zelf te kunnen sparen voor de gezondheidszorg.

Beatrice kon niet zwanger worden en daardoor zijn zij en haar man uit elkaar gegaan. Ze weet niet of haar baarmoeder nog wel gezond is, vooral na de curettage. Ze weet wel zeker dat het ziekenhuis waar die werd uitgevoerd niet professioneel genoeg was en ze is bang dat er alleen maar meer schade is aangericht. Ze heeft echter geen bewijs. Omdat ze geen geld had is Beatrice nooit voor die echo naar het KNH gegaan, en ze heeft nog niet genoeg in haar M-health wallet bij elkaar gespaard. Haar inkomen als huishoudelijke hulp is te laag.

Ondanks de uitdagingen van het alleenstaande moederschap moet en zal Beatrice volhouden, want haar dochter is van haar afhankelijk nu zij zonder haar man verder moeten. Beatrice is twee maanden geleden bij het National Health Insurance Fund (NHIF) gegaan, in de hoop alsnog een behandeling te ondergaan.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis