recent nieuws

overzicht

Sterke vrouwen in chama’s

november 17, 2015

Charity is weduwe, alleenstaande moeder en lid van een groep vrouwen die bij elkaar komen met als doel samen middelen of geld bij elkaar te leggen om elkaar te steunen, als je bijvoorbeeld ziek bent of om investeringen te kunnen doen. Dit noemen we in Kenia chama’s.“Met een aantal vrouwen die in de sloppenwijk Kibera leven hebben we de chama: Ladies of Influence Group opgezet. Hier kunnen we ervaringen uitwisselen en anderen stimuleren.

De chama hielp Charity om na het overlijden van haar man een sociaal leven op te bouwen. “Doordat ik HIV-positief ben voelde ik me erg eenzaam,” vertelt Charity. Volgens Charity sta je niet sterk genoeg als je alleen bent, en door bij een chama te gaan is zij sterker geworden, ondanks de uitdagingen waar zij in haar dagelijks leven tegenaan loopt. “Ik hoor nu bij een sterk verbonden gemeenschap, waarbinnen we kunnen delen wat we hebben, hulp en ondersteuning bieden aan de mensen om wie we geven.”

GHM2

Een chama moet zich volgens de Keniaanse wet inschrijven als wettelijke vereniging die zich bezighoudt met activiteiten zoals de zgn. “merry-go-round” en “table banking”, twee vormen van microfinancieringen. De chama staat onder leiding van een voorzitster die toezicht houdt op de activiteiten, heeft een secretaresse die de administratieve taken op zich neemt en een penningmeester die ervoor zorgt dat de bijdragen van de leden veilig zijn.

In Kenia zijn er op dit moment meer dan 300.000 chama’s. Door de activiteiten van de chama is het leven van Charity enorm verbeterd. En niet alleen haar leven, ook dat van de andere leden. In een merry-go-round gaat het geld dat wordt ingezameld bij toerbeurt naar één van de leden, die het gebruikt om in haar specifieke behoefte te voldoen. “Soms kan ik met het geld dat we met table banking inzamelen, zakgeld naar mijn dochter sturen die op school zit. Table banking lijkt op een merry-go-round, behalve dat het ingezamelde geld als lening wordt verdeeld en niet wordt weggegeven.” Behalve om te voorzien in hun basisbehoeften hebben de leden van de groep ook bedrijfjes opgezet met het geld uit de merry-go-round, wat nog eens bijdroeg aan een verbetering in hun leven. Doordat ze nu een inkomen hebben, hebben ze minder last van financiële tegenvallers dan voordat ze bij Ladies of Influence kwamen.

Eén ding dat alle vrouwen binnen de Ladies of Influence Group delen is dat ze allemaal alleenstaand zijn, en weduwe. Ze komen al sinds 2011 bij elkaar en hebben ervaren hoe ze hierdoor mentaal gesterkt zijn en meer economische daadkracht hebben gekregen. Om te zorgen voor discipline en aansprakelijkheid heeft de regering via het departement van Sociale Zaken regels opgesteld waar de chama’s zich aan moeten houden. Maar dit is wel afhankelijk van de doelstellingen van de chama. En naast de regelgeving van de regering kent ook iedere chama zijn eigen regels en voorschriften. Voor de Ladies of Influence Group, bijvoorbeeld, is één van de regels dat je verplicht bent mee te doen aan alle activiteiten van de chama, tenzij je echt niet kunt. En dat betekent hier bijvoorbeeld dat je ziek bent, of een andere dringende reden hebt om niet deel te nemen. Een serieuze zaak dus!

 

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis