recent nieuws

overzicht

Keeping Faith

juli 8, 2016

Faith, een leerling aan de Olympic Primary School in Kibera, heeft al jaren last van epileptische aanvallen. Haar moeder Esther Auma vertelt dat het begon toen ze drie maanden oud was. Faith kreeg haar eerste aanval toen ze op een dag wakker werd na het slapen. Een paar dagen later gebeurde het weer, deze keer terwijl Esther haar vast had. Omdat het bleef gebeuren, ging Esther met haar naar het Kenyatta National Hospital (KNH).

Tests wezen uit dat Faith epilepsie had. “Ze is mijn eerste kind, en mijn hart brak toen ik hoorde wat ze had,” vertelt Esther. Faith kreeg medicatie en moest regelmatig op controle komen. Dat hielden ze vol tot Faith vier jaar was. Door de medicatie en de controles was haar gezondheid erg vooruitgegaan, en haar ouders waren blij en opgelucht. Omdat het goed ging met Faith en ze dachten dat ze nu in orde was, gingen ze niet meer op controle.

Maar na vijf jaar zonder epileptische aanvallenkwamen ze in 2014 terug. Deze keer gepaard met hoofdpijn overgeven. Esther ging met Faith naar een kliniek in de buurt. Ondanks dat Faith weer medicijnen kreeg, kwam er geen verbetering. Ze kreeg steeds meer aanvallen en de ziekte beïnvloedde haar schoolprestaties en haar zelfvertrouwen. Faith is nu in de puberleeftijd, wat al een uitdaging op zich is, maar de epilepsie komt daar nog bij. De kinderen op school lachen haar uit waardoor ze zich afgewezen voelt. Gelukkig hebben haar broertjes en zusjes begrip voor haar situatie en spelen ze gewoon met haar. De kinderen uit de buurt zijn ook lief en halen snel haar moeder als ze een aanval krijgt.

Het gezin kreeg het moeilijk toen Esthers bedrijfje moest sluiten. Esther kreeg een miskraam en kon het werk niet aan. Ze verkocht altijd zelfgemaakte snacks en hielp zo het gezin onderhouden, en met haar kleine inkomen kon ze zich ook bij een chama aansluiten. Maar al het geld dat ze bij de chama had gespaard ging op toen ze ziek werd. Omdat ze niet meer kon sparen moest ze uit de groep. Nu is haar man, een dagloner, de enige kostwinner.

Door de geldproblemen kan ze geen goede medische hulp zoeken voor haar dochter. “Ik weet wel dat de meeste klinieken hier niet de beste zorg bieden. Maar goede ziekenhuizen zoals KNH, Mbagathi Hospital en St Mary’s zijn gewoon te duur.” Esther wil niets liever dan dat haar dochter beter wordt. En dat kan pas als ze weer geld heeft. Haar plan is nu om haar bedrijfje weer op poten te zetten, zodat Faith terug kan naar de dokter die haar de allereerste keer dat ze een aanval kreeg, heeft behandeld in het KNH.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis