recent nieuws

overzicht

Hoe toegang tot zorg het leven van Charity heeft veranderd

december 8, 2015

 

Erachter komen dat je HIV- positief bent is moeilijk. Accepteren dat je het hebt en je leven op een positieve manier invullen is het belangrijkste dat een HIV-patiënt kan doen. Charity, een alleenstaande moeder met één kind en HIV-patiënt, woont in de sloppenwijk Kibera in Nairobi. Ze trouwde in 1997, kreeg een dochtertje in 1998 en leidde een gelukkig leven met haar jonge gezin. Helaas duurde het geluk niet lang. “Mijn huwelijk was heel goed, tot aan het jaar 2000. Toen begon mijn man ziek te worden.” In die tijd wisten de mensen nog niet veel over HIV en AIDS. “Ik dacht ook dat HIV een ziekte was die alleen anderen overkwam.” Haar man overleed en niet lang daarna werd Charity zelf ook heel ziek en kon ze niet meer werken of zelfstandig wonen. Ze moest bij haar vader intrekken en het leven was moeilijk. Ze werd ontslagen van haar werk en drie keer opgenomen in het St Mary ziekenhuis, zeven keer in het Mbaghati ziekenhuis en vijf keer in het Kenyatta;“Ik was vijf jaar lang uit de running”.

GHM charity1

Charity vertelt over haar leven aan Doreen

Dankzij HIV-therapie gaat het nu beter met Charity. Ze is opgeleid als educatiewerker en werkt als vrijwilliger in de gemeenschap. “Ik ga op bezoek bij de mensen die ziek zijn, want mensen hebben elkaar nodig”. Wat haar motiveert is de ervaring van toen zij erachter kwam dat zij HIV positief was en ziek werd, en door andere mensen leerde vol te houden. “Voor het vrijwilligerswerk krijg ik een kleine bijdrage waardoor ik een normaal leven kan leiden.” Als ze nu ziek wordt, nu ze weer op zichzelf woont, neemt ze contact op met de leden van de chama, die haar dan steunen. Om haar gezondheid op peil te houden gaat ze naar haar zorgwerker en het ziekenhuis. Dat is nu gemakkelijk omdat ze een M-Health Wallet heeft. Ze gebruikt hem ook om medische zorg voor haar dochter en verdere familie te betalen. “Mijn dochter had tijdens haar laatste schoolvakantie een probleem met haar ogen, maar nu is dat weer over. Ik heb mijn M-Health Wallet gebruikt voor haar behandeling.”

Doordat ze positief in het leven is gaan staan heeft Charity nu meer kwaliteit van leven, ondanks haar HIV-status. “Ik doe wat ik kan, maar ik hou me ook aan wat ik moet.” Er zijn do’s en dont’s waar ze zich aan houdt. Binnen de lijntjes blijven is voor haar iedere dag een noodzaak, maar als ze zich eraan houdt, gaat het goed.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis