recent nieuws

overzicht

Een zieke kleuter

mei 13, 2016

Agnes Anyango is moeder van twee dochters en woont in Kibera. Shirley van vier is een speels en vriendelijk meisje en iedereen is dol op haar. Maar Shirley heeft al sinds ze twee jaar oud was last van haar keel- en neusamandelen. Het begon met een loopneus en tranende ogen, alsof ze kou had gevat. Haar symptomen werden behandeld maar het probleem bleef hardnekkig. Ze moest hoesten en haar neus raakte zo verstopt dat ze ademhalingsproblemen kreeg en ’s nachts slecht sliep.

Haar keelamandelen werden weggehaald maar er trad geen verbetering op. Het werd erger, en Shirley begon zelfs flauw te vallen. Ze kreeg koorts en had geen eetlust meer. “Ik was zo bang dat ik alleen nog maar aan haar kon denken” zegt Agnes. Ze bracht Shirley naar het ziekenhuis waar de ontstoken amandelen werden ontdekt.

Agnes is inmiddels verschillende keren met haar dochter naar het ziekenhuis gegaan. Kinderen van Shirleys leeftijd staan voortdurend bloot aan bacteriën waar ze ziek van kunnen worden, en zeker als ze in een sloppenwijk wonen. Maar Agnes wil hoe dan ook dat haar dochtertje weer beter wordt. Of dat zal lukken werd onzeker toen Agnes erachter kwam dat Shirley nog een ziekte heeft. Tot haar verdriet hoorde Agnes onlangs dat Shirley urine-incontinentie heeft. Toen ze nog klein was droeg ze meestal luiers. Maar toen ze eenmaal naar school ging werd het zorgwekkend. Er werd een echo aangeraden om erachter te komen wat de incontinentie veroorzaakt.

De M-health wallet is van grote waarde omdat Agnes nu zodra ze iets vreemds opmerkt met Shirley naar het ziekenhuis kan gaan. “De M-Health wallet heeft me echt geholpen. Zodra ik zie dat Shirleys ogen weer waterig worden, weet ik dat er weer iets mis is.” Shirleys gezondheidsproblemen zijn inmiddels zo erg dat ze iedere maand ziek is. Agnes zorgt ervoor dat er altijd antibiotica in huis heeft om de pijn te verlichten.

Agnes zou wel graag een zorgverzekering afsluiten maar dat is duur en kan ze niet betalen. Ze spaart elke maand Ksh 200 voor de M-wallet van het geld dat ze met haar kapsalon verdient. De medische kosten lopen uiteen. Soms betaalt ze Ksh 800, maar als er testjes of injecties nodig zijn loopt het op. De arts adviseert een scan en het verwijderen van de amandelen, maar vanwege financiële moeilijkheden heeft Agnes nog niet kunnen sparen voor de operatie. Soms moet Agnes geld lenen bij haar chama en betaalt dat later dan weer terug.

Agnes en haar man zorgen samen voor het gezin met het kleine inkomen dat ze samen verdienen. “Als ik de boodschappen doe, betaalt hij de huur en het schoolgeld voor de kinderen.” Hoe graag Agnes ook zou zien dat het goed gaat met haar gezin, ze staat voor een flinke uitdaging. Ze kan niet sparen voor andere dingen. Agnes wil haar kinderen later graag hun dromen zien waarmaken, ondanks de zorgen die er zijn rondom Shirley. Ze hoopt dat haar dochter op een dag genezen is.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis