recent nieuws

overzicht

Een doorzetter

maart 11, 2016

Onze verslaggever in Nairobi, Doreen, sprak met de dappere moeder Eliza.

Eliza woont in de sloppenwijk Kibera met haar drie kinderen: twee dochters en een zoon. In het kleine huisje ligt de achtjarige Mercy ziek in bed. Haar zus is naar school en haar kleine broertje is buiten aan het spelen. Eliza zou willen dat ze thuis kon blijven om voor haar zieke dochter te zorgen, maar haar financiële situatie laat dat niet toe.

Mercy’s aandoening werd ontdekt toen ze anderhalf was. Al vanaf haar geboorte was haar gezondheid zwak. Eliza had haar al in verschillende ziekenhuizen laten onderzoeken voordat uiteindelijk het probleem werd ontdekt: Mercy heeft een erfelijke vorm van bloedarmoede, sikkelcelziekte. Sindsdien krijgt ze regelmatig medische controles, maar vaak wordt ze al voor de volgende afspraak weer ziek.

Voordat Eliza van huis vertrekt naar haar parttime baan als kapster, zorgt ze ervoor dat haar dochter wat gegeten heeft en haar medicijnen neemt. Omdat ze haar zoontje meeneemt naar het werk pakt ze voor hem wat te eten in en neemt ze wat speelgoed mee, zodat hij zich vermaakt. Mercy, die thuis blijft, zou heel graag naar school gaan of met haar vriendinnen willen spelen, maar de steeds terugkerende aanvallen van sikkelcelziekte staan het niet toe.

Het inkomen dat Eliza verdient is niet genoeg om in alle behoeften van haar gezin te voorzien, maar ze is een doorzetter, ondanks alle uitdagingen. Ze stort trouw haar chama[1] -bijdragen, waarmee ze onder andere spaart voor haar M-Health Wallet. “De chama-bijdrage is de belangrijkste uitgave in mijn maandelijkse budget. Met het kleine beetje geld dat ik verdien in mijn kapsalon zorg ik er altijd voor dat ik voor de chama spaar, zeker voor de M-health Wallet”, zegt Eliza. De medische zorg die haar dochter nodig heeft is meestal spoedhulp en met de M-health Wallet kan ze snel in de dichtstbijzijnde kliniek terecht met haar, zoals nog maar kort geleden, op 7 januari, ook nodig was.

Vanwege de aandoening die Mercy heeft is het belangrijk dat Eliza de uitgaven voor medische zorg goed plant. Maar er treden vaak complicaties op en dan lopen de kosten heel hoog op, wat een aanslag is op het budget maar ook op Eliza’s doorzettingsvermogen. Haar minimale inkomen is net genoeg voor de basisbehoeften van het gezin.

Als moeder gaat het Eliza natuurlijk erg aan het hart om haar dochter pijn te zien lijden. Maar Eliza laat zich niet van de wijs brengen. Ze moedigt andere ouders met een ziek kind aan om ook sterk te zijn voor hun kind, omdat de steun die zij het kind geven zoveel betekent in zo’n jonge leven. Eliza gelooft dat iedere nieuwe dag weer volop hoop biedt op een betere toekomst voor haar kinderen.

[1] Een chama is een groep vrouwen die bij elkaar komt om middelen of geld bij elkaar te leggen, waarmee de leden elkaar steunen, bijvoorbeeld bij ziekte of wanneer iemand een investering wil doen.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis