recent nieuws

overzicht

Een beter en gezonder leven

augustus 3, 2016

Geoffrey Onyango is 8 jaar oud en de oudste zoon van Linet Auma uit Kibera in Nairobi. Geoffrey was sinds zijn geboorte een gezonde sterke jongen en zijn moeder kan zich niet herinneren ooit met hem naar het ziekenhuis te zijn geweest.

Maar op een dag kreeg hij koorts waarop zijn moeder hem pijnstillers gaf om de koorts te onderdrukken. Ze kleedde hem warm aan en hield hem goed in de gaten. Tegen de avond werd de koorts erger waarop Linet besloot naar de lokale dokter te gaan. Bij de dokter aangekomen werd bij behandeld voor tyfus. Hij kreeg een injectie waarna ze terug naar huis vertrokken. De volgende dag ging hij weer naar school.

Toen hij terug kwam van school, terwijl zijn moeder met het huishouden bezig was, ging hij direct buitenspelen met zijn vriendjes. Toen ze klaar was met het huishouden riep ze Geoffrey om naar binnen te komen, maar Geoffrey reageerde niet. Ze ging naar buiten en riep hem opnieuw, en wederom bleef hij gewoon doorspelen. Geïrriteerd liep ze naar hem toe en sprak hem streng toe omdat hij ongehoorzaam was. Na een tijdje vertelde Geoffrey dat hij haar echt niet gehoord had omdat zijn oren dicht zaten. Linet geloofde hem niet maar toen hij even later weer niet reageerde begon ze zich zorgen te maken. Ze besloot terug te gaan naar de dokter die zij gisteren hadden bezocht.

Aangekomen bij de praktijk werden ze doorverwezen naar een KNO-arts. Na veel onderzoek en tests werd duidelijk dat Geoffrey zijn gehoor was verloren. Linet kon het niet geloven, zeker omdat dit bij niemand in de familie voorkomt.

De dokter was erg behulpzaam en praatte uitvoerig met Linet over Geoffrey’s situatie. Hij bracht haar in contact met de rector van een speciale school in Kibera. Na een gesprek met de rector besloot Linet om Geoffrey voor deze school aan te melden.

Geoffrey’s situatie betekent veel verandering voor het gezin. Zo moet Linet nu extra hard werken om haar twee zonen te onderhouden. Ze heeft moeite met het budgetteren van haar uitgaven, zoals het schoolgeld voor Geoffrey en toekomstige uitgaven voor gezondheidszorg. Pas hoorde ze over de M-TIBA zorgportemonnee en ze wil hem graag gaan gebruiken om te sparen voor zorg voor haar gezin. M-TIBA helpt haar sparen voor zorg zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de opleiding voor haar zonen. Linet gelooft dat haar zonen door onderwijs een betere toekomst zullen hebben, en mogelijk zelfs in een betere wijk kunnen gaan wonen.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis