recent nieuws

overzicht

De benarde positie van een vrouw uit Kibera

maart 29, 2016

Mary Afande, een weduwe en moeder van vier kinderen, woont in de sloppenwijk Kibera en werkt als vrijwilliger in de kliniek van Medicins Sans Frontiere (MSF) in haar wijk. Mary begon begin januari last te krijgen van buikpijn en ging ermee naar de arts in de kliniek waar ze werkt. Ondanks de antibiotica die ze kreeg, bleef de pijn. Op 28 januari werd het flink erger. Mary ging terug naar de dokter, die een echo nodig vond. Maar ze had geen geld om die te betalen, doordat ze haar gehele inkomen had besteed aan de schoolkosten voor haar dochter Diana. Maar Mary had spaartegoed op haar M-Health wallet. Ze liet de echo uitvoeren en was blij dat ze daarvoor kon betalen met haar M-Health wallet. Ze wist niet dat haar nog grotere moeilijkheden boven het hoofd hingen.

Toen de uitslag van Mary’s echo kwam kreeg ze te horen dat ze een blindedarmontsteking had en werd ze direct doorverwezen naar het Kenyatta National Hospital (KNH). De arts daar drong aan op snelle actie. De opgezette blindedarm kon gaan scheuren als ze zich niet liet opereren, en dat zou voor levensbedreigende complicaties kunnen zorgen.

Eenmaal weer thuis kon Mary de slaap niet vatten. Ze maakte zich grote zorgen omdat ze geen geld had voor haar ziekenhuisbehandeling, en ze had pijn. Die avond vertelde ze haar kinderen wat haar mankeerde en waarom ze naar het ziekenhuis moest. “Het was erg moeilijk voor mij om mijn kinderen te vertellen dat ik zo ziek was.”

Op 2 februari ging Mary zoals haar was aangeraden terug naar het ziekenhuis. Eenmaal daar bleek ze onmiddellijk te moeten worden geopereerd. Mary belde naar huis en haar zoon Vincent kwam om bij haar te zijn. In het ziekenhuis kwam Mary bovenop haar gezondheidsproblemen ook nog voor grote financiële problemen te staan. Ze had geen geld om het ziekenhuis te betalen en ze kon geen beroep doen op de NHIF, de nationale ziektekostenverzekering, omdat ze twee maanden geen premie had betaald. Gelukkig kreeg Mary steun van haar werkgever die de ziekenhuisrekening op zich nam. De operatie werd met succes uitgevoerd.

De financiële beproeving in het ziekenhuis is een herinnering die Mary bij zal blijven. Zelfs al had ze jarenlang haar bijdragen gestort in het ziekenfonds van de regering, toch kon ze er geen beroep op doen. Mary gebruikt nu liever haar M-Health wallet. “Mijn pasje van het NHIF bleek nutteloos op het moment dat ik het nu juist nodig had.” Mary zou graag een ziektekostenverzekering afsluiten. “Maar het grote probleem daarmee is dat het zo duur is en dat is voor mensen met een klein inkomen, zoals ik, een groot bezwaar” zegt Mary.

Als mentor-moeder op de afdeling moeder- en kindzorg deelt Mary haar ervaringen met de andere moeders en vertelt ze hen over het belang van een goede gezondheid.  “Een goede gezondheid stelt je in staat om te werken en je gezin goed te verzorgen.” Ze moedigt de vrouwen  aan lid te worden van een chama-groep, omdat ook zij via haar chama de M-Health wallet leerde kennen.

De operatie werd nu vijf weken geleden uitgevoerd en Mary herstelt goed. De kinderen gaan weer naar school. Mary heeft geen pijn meer en is weer aan het werk.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Pinterest Addthis